Digitale Damer

Et fællesskab af digitale damer med passion for marketing & bæredygtig arbejdskultur. Vi snakker om udfordringer, sejre & inspirerer.

Bliv klogere på grafisk facilitering med Marianne Pihl

Hvad er grafisk facilitering?

Grafisk facilitering. For det første er det et forfærdeligt ord. Det er svært at sige, og normale mennesker ved ikke, hvad det dækker over. Det er et komplekst ord, der faktisk beskriver noget meget simpelt: At gøre budskaber nemme at forstå – ved at bruge tegninger og illustrationer.

Forklaring af glimmer vs. faglighed

Hvordan kan dine illustrationer hjælpe formidling og kommunikation?

Mennesker lærer forskelligt, men fælles for os er, at langt størstedelen (85%) husker bedre, når vi får noget præsenteret visuelt. Det betyder, at jeg, ved at bruge tegninger, kan fastholde fokus for dem, der skal have præsenteret et budskab. Tegninger kan også bruges til at forklare ting, der er komplekse og svære at forstå. Når jeg tegner, kan jeg skære alt det overflødige fra og kun fokusere på det vigtige budskab. Hvis du f.eks. tager et fotografi, så har du et virkeligheds-stil-billede. Selvfølgelig kan der være noget, som er i fokus, men du får både baggrunden, forgrunden, de små fugle, der flyver rundt, og falken, som styrtdykker efter en mus, med på billedet. I virkeligheden har du bare brug for at se på det menneske i midten, som fortæller dig om, hvordan du kan spare 2000 kr., ved at gøre xxx.

Derfor bruger jeg tegningerne til at fokusere på kernefortællingen, og skære de overflødige ting væk. Når du fokuserer på en enkelt ting, så bliver budskaberne nemmere at afkode og du kan formidle på en hurtig og effektiv måde.

Derudover sætter tegninger gang i vores fantasi, og kan meget nemmere sætte gang i en samtale med f.eks. en kollega eller en anden, der har set samme foredrag, som du selv har. Her har vi begge set noget og ikke bare læst en rapport. For den skrevne rapport kommer vi aldrig til at snakke om – men tegningerne åbner op for en dialog.

Vigtigst af alt, så skaber tegninger en fælles forståelse og et fælles forståelsesgrundlag. I praksis betyder det, at når jeg tegner en hund, så ved vi alle sammen, at det er den hund på papiret, vi snakker om. Så er det ikke den personlige tolkning af, om det er en gravhund, en jagthund eller en puddel, der kan komme i vejen for den fælles forståelse. Her kan vi nemlig alle sammen se, at det er hunden på papiret. Uanset hvor pænt eller grimt den er tegnet.

Forklaring af affald

Er der bestemte opgaver, projekter eller formater, som passer bedst til din måde at lave visuel formidling på?

Man kan sige, at tegninger jo passer til alt. Det gør de for så vidt muligt også. Jeg har dog fundet ud af, at det særligt er til komplekse processer, kedelige emner og strategier, grafisk formidling fungerer rigtig godt. Hvis jeg har en proces, som skal formidles til mange, hvis jeg har en stor ændring i en virksomhed med flere end 100 eller 1000 medarbejdere, der skal implementeres, eller hvis jeg bare har et virkelig tørt emne, som skal gøres mere spiseligt. Så fungerer visuel formidling rigtig godt!

Beskrivelse af indhold i Løvenshule afsnit fra 4. marts 2021

Hvad er dit råd til én, som gerne vil i gang med grafisk facilitering?

Når jeg underviser, plejer jeg at sige til mine kursister, at de skal huske at DET IKKE ER KUNST, DET ER KOMMUNIKATION. Hvorfor siger jeg det? Fordi de fleste af os stoppede med at tegne, da vi var 8 år. Og bare fordi vi er blevet ældre, så er vores tegne-skills ikke blevet bedre. Så vi starter med at tegne som en 8årig igen – og her kan man godt miste lidt af motivationen.

Heldigvis er det nemt at komme videre. De fleste figurer kan tegnes ved hjælp af trekanter, firkanter og cirkler. Så hvis man begynder at tænke i de former, så kan man bygge de fleste figurer. Derudover ligger der rigtig mange instruktionsvideoer på YouTube, og der er masser af inspiration at finde, særligt på Pinterest. Et godt sted at starte, når man skal se video, er på hjemmesiden http://www.toolsforschools.dk/videos.html – her er der rigtig mange basis videoer, som på få minutter beskriver, hvordan man tegner.

Derudover er mit bedste råd – selvom det er lidt grænseoverskridende – at dele sine tegninger med andre. Få feedback fra andre, og brug den kritik der kommer konstruktivt. De fleste vil være vildt imponeret over, at du overhoved forsøger at tegne. Og de vil slet ikke se de fejl, som du muligvis selv ser.


Du kan lære mere om Marianne her:

Marianne Pihl

Foto taget af NILOKA: Nicoline Lodahl Karlsen

Instagram: mariannepihl_drawtheline

Facebook: Marianne Pihl – Draw The Line

LinkedIn: Marianne Pihl

Website: www.mariannepihl.dk/


Du kan få mere inspiration og tips til grafisk design HER

Pernille Møller Larsen

Jeg er nysgerrig, struktureret og elsker at skabe visuel harmoni. Mine kompetencer spænder bredt, men jeg brænder for at skabe sammenspil mellem indhold og den visuelle repræsentation. Jeg er selvstændig med virksomheden Oprydningsnørden, hvor jeg hjælper danskere med at rydde op, sortere og organisere i deres hjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top