Digitale Damer

Et fællesskab af digitale damer med passion for marketing & bæredygtig arbejdskultur. Vi snakker om udfordringer, sejre & inspirerer.

Kathrine hjælper kvinder med at få succes i arbejdslivet // Mind the Gap Women

Kathrine er 47 år gammel og har været leder i over 20 år i den finansielle sektor og IT-branchen. Hun arbejder i dag som afdelingsleder, men har tidligere været en del af øverste ledelse i et pensionsselskab. Topniveauet var ikke lykken og i stedet har hun nu fundet et job, der passer perfekt og en chef, hun er glad for. Ved siden af jobbet passer hun hjemmesiden og instagram-profilen Mind the Gap Women, som er et karriereunivers, hvor hun deler ud af sine erfaringer fra arbejdslivet med det formål at hjælpe unge kvinder til succes i arbejdslivet.

Hvordan mærkede du efter og fandt dit drømmeliv?

Det gjorde jeg faktisk først rigtigt, da jeg tilfældigvis fik tid til det. Man læser ofte om dem, der siger deres job op og bare springer ud i den drøm, de altid har haft. Sådan var det ikke for mig. Jeg trivedes ikke med min chef på arbejdet og tog efter mange overvejelser initiativ til en samtale om fremtiden. Vi blev enige om, at vi var uenige og at samarbejdet skulle stoppe. Jeg fik derfor en aftale, som gjorde det muligt for mig at stoppe med arbejdet og gå hjemme et stykke tid, inden jeg var nødt til at finde noget nyt.

Først var jeg utrolig rastløs. Greb hele tiden efter min telefon, fordi vanen med at tjekke mails og næste aftale i kalenderen var blevet en integreret del af mig. Jeg mærkede også panikken banke på. Der var x måneder til, jeg løb tør for penge og jeg måtte i gang med netværk og ud at finde et nyt arbejde. Alle jeg talte med var utrolig søde og spurgte, hvad jeg gerne ville. Det var et simpelt spørgsmål, men jeg kunne godt mærke, at jeg slet ikke havde et overbevisende svar på det. Jeg var simpelthen nødt til at stoppe med at gå ud til kaffemøder og fremstå forvirret og ufokuseret, hvis jeg ikke skulle brænde mine chancer på forhånd.

Så jeg gik hjem og tænkte mig om. Jeg er ret analytisk anlagt, så jeg startede med at kigge på, hvad jeg selv har været mest glad for at arbejde med gennem tiden. Hvad har givet mig den bedste energi? Så kiggede jeg på mine styrker og tog en gratis styrketest hos VIA Institute. Jeg har brugt den test i mange år, når jeg lige trængte til at refokusere mig selv. Den er virkelig god! Dernæst brugte jeg en model, som jeg lærte, dengang jeg læste, som hedder Sweet spot modellen, der finder ind til fællesmængden mellem ens passion, mission, kald og profession. Sidst, men ikke mindst, tog jeg et grundigt kig på mine værdier og behov. Det var en virkelig fed følelse at gå så systematisk til værks med sig selv. Jeg er god til det med systematik og organisering på mit arbejde og jeg er god til det, når det gælder andre, men ikke rigtig trænet i at være bevidst omkring mig selv. Det, tror jeg, gælder for rigtig mange.

Det, jeg fandt frem til, var, at jeg nyder at give viden videre til andre og at jeg rent faktisk har en del at byde på. At integritet betyder alverden for mig og at jeg ser stor værdi i at være med til at skabe et samfund, som er bæredygtigt, diverst og en tand mere menneskeligt, end det er i dag. Jeg fandt også ud af, at der ikke var særlig mange, som havde fokus på at hjælpe unge kvinder og at det bestemt ikke var blevet bedre, end da jeg selv stod der for 30 år siden. Hele min egen proces fik mig til at tænke meget over det spørgsmål, som I også har valgt at stille mig som det sidste spørgsmål i dette indlæg; Nemlig hvad jeg ville ønske, jeg havde vidst tidligere. Og det var præcis det spørgsmål, som åbnede op for den største indsigt hos mig selv. Hey! Jeg har faktisk en masse erfaring og nogle gode metoder, som jeg kan bruge til at hjælpe andre, der står der i starten af arbejdslivet. Jeg kan jo ikke rejse tilbage i tiden og hjælpe mig selv, men så kan jeg hjælpe næste generation af kvinder.

Det var sådan, idéen om Mind the Gap Women blev født. Bare den øvelse, jeg lige havde sendt mig selv igennem, var jo værd at dele med andre. Så det var sådan mit første onlinekursus ”Hvad vil DU egentlig?” blev til.

Hvad tror du, stopper os fra at leve vores drømmeliv?

Helt overordnet er vi mennesker motiverede af at opnå eller undgå. Det er altså lysten til at ”komme et nyt sted hen i livet”, der kæmper med frygten for at blive en fiasko og ende i økonomisk ruin, hvis vi går mod strømmen og forfølger vores drømme. Vores evne til at tænke langt frem er nemlig ikke så stærk, som evnen til at vurdere en situation her og nu er. Meget praktisk dengang vi levede på savannen og højst skulle klare os gennem den kommende vinter, men ikke så fedt, hvis vi skal turde drømme langsigtet for os selv.

Det kræver derfor en meget bevidst måde at tænke på, hvis man skal komme udenom autopiloten i vores hoveder, der helt ikke vil løbe unødige risici. Jeg har læst, at op mod 98% af alt, hvad vi gør, kører på autopilot, så det er hårde odds, man skal kæmpe imod, hvis man skal tænke nyt.

Jeg kan rigtig godt lide den øvelse, som handler om at forestille sig, at man er i slutningen af livet. At man sidder der i sit olle-kolle (forhåbentlig) omgivet af gode venner og kærlighed og ser tilbage på et langt liv. Hvad er det så, man især vil glædes over, når man ser tilbage? Er det karriere? Er det penge? Er det materielle ting og den moderigtige indretning af hjemmet? Eller er det – og det tror jeg på – kærligheden og menneskerne i vores liv. Er det at lave noget meningsfyldt og sætte sit aftryk på verden eller andre, som vil være det, vi er mest stolte af og glade for? Det kan godt lyde lidt højtflyvende – det ved jeg godt. Men øvelsen giver altså stof til eftertanke og jeg tror, det er sundt for os at kalibrere os selv lidt en gang i mellem. Tjekke om vi er på rette vej.

Hvordan spiller lønforhandling en rolle i forhold til at få succes i arbejdslivet?

Jeg ved faktisk ikke helt, om lønforhandling er synonymt med succes. Måske er det for nogen, men for mange er det ikke. Det er sjældent lønnen, som rent faktisk motiverer. Når det så er sagt, så er det en skøn situation for de fleste, hvis økonomien er fleksibel nok til, at man ikke skal bekymre sig om uforudsete udgifter og måske ovenikøbet kan købe sig til tid og gode oplevelser. Derfor er det godt at vide, hvordan man forhandler sig til mere i løn. Og for mange er lønstigning også en form for anerkendelse og i virkeligheden er det den, der betyder mest.

Men for at vende tilbage til det med lønforhandling. Uanset om det er en måde at måle succes på eller ej, så vil jeg gerne give det råd med på vejen, at lønforhandling ikke er noget, som sker en gang om året. Lønforhandling er en proces, som starter med, at du bliver enig med din chef om, hvilken udvikling, der skal ske og hvilke mål, der skal nås. Den udvikling og de mål arbejder du på at opnå og du fortæller din chef om dine fremskridt hen over hele året.

Den dag, der skal forhandles løn, er der ikke så meget at forhandle om, for I er jo allerede begge enige om, at du har udviklet dig og nået dine mål. Så er det bare størrelsen på lønstigningen, I skal blive enige om. Af det, jeg lige har skrevet her, kan du også udlede, at man ikke får mere i løn, fordi man arbejder hårdt og meget. Man får lønstigning for udvikling og målopnåelse. Det er værd at huske på, hvis du er en flittig arbejdsbi, der glemmer at sørge for udviklingsmuligheder, der giver dig mere i løn og potentielt også kan lede dig videre til nye, spændende opgaver.

Hvad ville du gerne have vidst, hvis du kunne gå tilbage i livet og hjælpe dig selv i gang med et succesfuldt arbejdsliv?

Åh, det er mange ting! Som jeg skrev tidligere, var det netop ønsket om at hjælpe andre godt fra start, der skabte idéen til Mind the Gap Women. Siden jeg var barn, har jeg elsket Piet Heins gruk, som er livsvisdom på vers i bouillonform. Mit favoritvers har altid været:

Citat af Piet Heins

Alle de ting, jeg skriver om på Mind the Gap Womens instaprofil, er inspireret af, hvad jeg selv har lært gennem snart 30 år på arbejdsmarkedet med særlig fokus på det at være kvinde på et (både historisk set og nuværende) mandsdomineret arbejdsmarked. I helt vilkårlig rækkefølge og med en blandet landhandel af gode råd, er det f.eks. sådan noget som:

  • Du SKAL faktisk sætte dig selv forrest i en vis grad, hvis du skal tanke energi nok til at kunne dele ud af den. Iltmasken på først selv, før du hjælper andre!
  • Din integritet og dine værdier skal du aldrig gå på kompromis med
  • Du er nødt til at lære – ikke at blive en mand – men at navigere i en maskulint domineret arbejdskultur med dine feminine egenskaber i behold. Det øver jeg mig stadig på!
  • Du får ikke mere i løn (eller forfremmelse eller nye muligheder), fordi du arbejder hårdt, mens du håber at nogen lægger mærke til det
  • Der er noget, der hedder at lede opad. Ledelse er ikke en beskyttet titel
  • Det vigtigste er at vælge en god chef, så skal resten nok komme
  • Spar penge op så du kan sige op, hvis du alligevel ikke fandt den rigtige chef
  • Husk at afstemme forventninger om kvalitet og deadline. Tjek jævnligt ind med opgavestiller, så du ikke kører af sporet undervejs, fordi du selv tror, du ved bedst
  • Ingen kan alt alene, men tilsammen kan vi meget mere

Der er meget mere, jeg kunne liste op her. Det er i grunden ret vildt, at man ikke lærer noget om at gå på arbejde i løbet af sin uddannelse. Men det er rent faktisk bare det – at gå på arbejde – jeg forsøger at lære fra mig. For der er langt fra uddannelse og skolegang til arbejdsmarkedet. Vi bliver belønnet for vidt forskellig adfærd de to steder og især kvinder er veltrænede i skolegang efter måske 15-20 år på skolebænken, men helt utrænede i arbejdsmarkedet. Heldigvis kan det læres!

Få mere inspiration

Website: https://mindthegapwomen.dk/

Instagram: https://www.instagram.com/mindthegapwomen/

Du kan finde mere inspiration til at skabe dit drømmeliv lige HER.

Pernille Møller Larsen

Jeg er nysgerrig, struktureret og elsker at skabe visuel harmoni. Mine kompetencer spænder bredt, men jeg brænder for at skabe sammenspil mellem indhold og den visuelle repræsentation. Jeg er selvstændig med virksomheden Oprydningsnørden, hvor jeg hjælper danskere med at rydde op, sortere og organisere i deres hjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top