Digitale Damer

Et fællesskab af digitale damer med passion for marketing & bæredygtig arbejdskultur. Vi snakker om udfordringer, sejre & inspirerer.

Gitte Haugaard fra @regnskabogfladesko

Du har skrevet, at for dig er der flere ulemper end fordele ved en fastansættelse.
Hvilke fordele kan du ikke undvære ved at være selvstændig? Og hvilke ulemper kan du godt leve med, der er ved at være selvstændig?

For mig er der flere fordele ved at være selvstændig, end ved en fastansættelse. Jeg ville ikke undvære muligheden for at planlægge min egen hverdag for noget som helst. Det er den allerstørste fordel for mig og min familie.
Jeg elsker, at jeg kan være der, når mine børn har brug for det, og ikke fordi det lige præcis passer ind klokken 16.00 når jeg har fri.
Jeg elsker, at jeg ikke skal stresse over tandlægetider, legeaftaler osv., fordi jeg kan planlægge mig ud af det. Og så muligheden for at tjene lige præcis den løn hjem jeg ”gider” forstået på den måde, at jo mere jeg arbejder, jo mere tjener jeg.
Sådan fungerer det sjældent i en funktionær stilling med fast løn og 37 timer.

Jeg kan godt leve med, at jeg ikke ved hvordan min løn næste måned ser ud, og følelsen af indimellem at være alene, qua at der ikke er nogen kollegaer. Og så selvfølgelig den usikkerhed der er ved at være selvstændig. Uanset hvordan vi vender og drejer den, er det bare møg usikkert at være selvstændig. Men den usikkerhed lever jeg gerne med.

Hvilke frustrationer kan du mærke hos dine iværksætter kunder, som er opgaver de ville ønske, ikke hørte med til at være iværksætter? Hvis der er nogen.

Uhhh se nu er jeg jo regnskabsdame, så gæt selv 😉 
Ej, ALT hvad der har med skat, moms og regnskab at gøre får det til at løbe de fleste selvstændige koldt ned af ryggen. Og jeg forstår dem godt.

I min perfekte verden kunne SKAT snakke dansk, og erhvervsstyrelsen kunne gøre sig forståeligt på skrift. Det system vi har i Danmark ER kompliceret. Der er mange regler og undtagelser.
SKAT burde være SORT/HVID eller JA/NEJ, men det er fuld af regnbuefarver og hvis’er. ”Du må gerne trække dette fra HVIS….” ”Du skal momsregistreres HVIS”… ”NÅR du…. SÅ skal du MÅSKE”… Du må ikke gøre sådan, MEDMINDRE. Det er det største problem for rigtig mange selvstændige. Det administrative og SKAT.

De er bange for at gøre noget forkert, og som konsekvens deraf ryge i fængsel. Flere af mine kunder er bange for, at det en dag banker på døren og udenfor står to mænd klædt i sort jakkesæt med solbriller, klar til at tage alt hvad de ejer, og give voksen skæld ud.
Jeg synes faktisk, det er ret synd for iværksættere at de er så bange for SKAT. Det er sjældent, de bliver ÆGTE sure. De løfter en pegefinger og fortæller, hvad du har gjort forkert, og de fleste skattemedarbejdere er til at snakke med.

Hvordan sætter man en timepris/projektpris? Hvad skal man huske at tænke over?

Man bruger mit beregningsark 😉
Ej, man skal først tænke over hvilke udgifter, der er forbundet med prisen. Projektpris og Timepris er lidt forskellige metoder, for projekter kører gerne over en længere periode. Når man skal finde sin timepris, er det vigtigt først at få fundet ud af hvad behovet er, og hvilke udgifter der er forbundet med timen.

Eksempel:
Jeg har brug for at få 15.000 kr. efter skat udbetalt hver måned, for at min privatøkonomi ikke går i stykker. Så har jeg brug for et OVERSKUD i min virksomhed på min. 30.000 eks moms. Fordi jeg også skal lægge penge fra til skat. (Anbefaler ofte 50% til skat, så får man aldrig lagt for lidt til siden).
Så nu leger vi, at jeg skal have et overskud i min virksomhed på 30.000. Så skal alle udgifter lægges oven i.
Hvis vi siger jeg har faste udgifter (kontorartikler, hjemmeside, hosting, edb, telefon, osv.) for 5.000 kr. i måneden – så skal jeg have en omsætning på min. 35.000 kr. for at hele økonomien hænger sammen.
Og SÅ er det at dele beløbet kr. for at finde ud af hvad timeprisen skal være, og hvor mange timer jeg skal arbejde. Hvis jeg kun vil arbejde 50 timer i måneden er timeprisen 700.  (50 timer * 700 = 35.000).
Hvis jeg vil arbejde 100 timer er timeprisen 350 kr.

Sådan kan man lege med sine timer og sin priser.
Hver eneste gang skal du bare huske: ”Vil du sælge dig selv for den her pris – også om en måned?”
Vanvittig mange selvstændige og nye iværksættere har en tendens til at sælge sig selv for billigt.
Så når du har fundet DIN timepris, så lægger du lige min. 50 kr. oveni. Så passer det 😉

Hvis du skal beregne en pris på et projekt, er det lidt andre metoder du skal bruge.

Hvis du skal lave et projekt, der løber 3 mdr., så skal du overveje, hvor mange timer du skal bruge på det. Og hvilke udgifter der er forbundet med projektet.
Mange kommer til at sælge sig selv for billigt, når det er projekt beløb. Umiddelbart lyder 20.000 jo af mange penge – men – hvis du skal betale SKAT af beløbet, så er der godt 10.000 tilbage – og hvad er din timepris så, hvis du har arbejdet 100 timer på projektet? 
Kr. 100,-  vil du sælge dig selv for den pris normalt?

        Så formlen må være;
behov + skat + udgifter = mindstepris for projektet.

Du kan læse mere om Gitte her:

Instagram: https://www.instagram.com/regnskabogfladesko/
Website: https://www.regnskabogfladesko.dk/

Hvis temaet “Selvstændig” har fanget din interesse, kan du læse mere her.

Sandie Bolund Larsen

Det jeg brænder for indenfor kommunikation og marketing er at holde ting personligt og relaterbart i en verden, hvor alt er ved at blive automatisteret. Og billeder! Gode billeder! Min største pet peeve er virksomheder, der bruger pixelerede billeder. Lige nu sidder jeg som Digital Marketing Koordinator ved en større dansk møbelvirksomhed. Min primære opgave er produkt relateret kampagne set up.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top