Digitale Damer

Et fællesskab af digitale damer med passion for marketing & bæredygtig arbejdskultur. Vi snakker om udfordringer, sejre & inspirerer.

“Jeg hjælper folk med at genetablere kontakten med naturen og sig selv” // Jannie Olesen – Naturcoach

Jeg er opvokset i Thy og efter at have boet mange år i København, er jeg nu flyttet tilbage til hjemegnen sammen med min mand. Det valg traf vi for at komme tættere på naturen, på familien og for at få et liv i et andet tempo og med mere frihed.

Gennem stort set hele mit arbejdsliv har jeg arbejdet med mennesker og med, hvordan jeg har kunnet hjælpe dem igennem store og små udfordringer i livet. Det har både været som coach, konsulent og leder. Nu prøver jeg livet som selvstændig, og det er indtil videre ret spændende.

I efteråret opstartede jeg min lille biks Jannieolesen.dk, hvor jeg tilbyder coaching, retreats samt mindfulness og guidede meditationer i naturen – både for grupper og enkeltpersoner.

Af uddannelse har jeg en kandidatgrad i pædagogisk psykologi. Derudover er jeg uddannet coach og mindfulnessinstruktør. Jeg har en stor interesse for naturens indvirkning på vores sundhed og har researchet meget på dette gennem de seneste år.

Jannie i naturen

Hvordan kan naturen gavne vores helbred?

Flere og flere undersøgelser viser, at naturen har stor indvirkning på os både fysisk og mentalt. Bare for at nævne nogle eksempler, så lader det til, at et ophold i naturen kan medføre, at vores hjerterytme ændres, vores blodtryk falder, vores stressniveau sænkes, vores humør stiger, vores immunforsvar bliver stærkere, vores kognitive funktioner forbedres, hvilket betyder, at vi husker, fokuserer og lærer bedre …. og meget andet.

Men forskning viser også, at hvis vi interagerer med naturen og går til den med nysgerrighed, forundring og nærvær, så har det betydning i forhold til de sundhedsmæssige gevinster, vi kan opnå. Fx viser undersøgelser, at vores evne til at løse problemer og være kreative stiger med op til 50 %, hvis vi fordyber os og er tilstede i naturen.

Gåtur i skoven

Men hvordan gør jeg så lige det? Hvad skal jeg lave i naturen, hvis jeg ikke samtidig kan lytte til musik, få pulsen op eller tale i telefon med veninden?

Og hvordan får jeg skruet ned for de mange tanker, som forhindrer mig i at være tilstede?

Det er der, hvor mindfulness og meditation kommer ind i billedet. Via guidede øvelser med fokus på sanserne og åndedrættet, hjælper jeg folk med at skrue ned for al larmen i hovedet og komme ind i en tilstand af ren nydelse og væren i kontakten med naturen og med sig selv.

Naturterapi

Hvad betyder naturen for dit liv og din hverdag?

Jamen det er jo ret fantastisk, at naturen nu på en måde er blevet min arbejdsplads, hvilket betyder, at jeg derved opholder mig mere ude. Men naturen er også i højere og højere grad et sted, jeg søger hen, når jeg har brug for at finde ro, glæde, ny energi, mærke mig selv, finde frem til en løsning eller fremme kreativitet.

Hvis jeg ikke har været udenfor i et par dage, kan jeg virkelig crave at være i nærheden af havet eller at gå tur i skoven, fordi jeg kan mærke, at det er der, jeg er i mit rette element. Så jeg forsøger at komme ud og interagere med naturen så ofte som muligt. På den måde plejer jeg min sundhed, holder mit stressniveau nede og mit humør oppe.

Jannie på stranden

Hvordan vil du anbefale en nybegynder at sanse naturen? Hvor skal man starte?

Jeg vil anbefale, at du prøver at gå en tur, hvor det ikke handler om at gå stærkt, tælle skridt eller komme hurtigt i mål, men en tur, hvor du bare fokuserer på naturen omkring dig.

Prøv at gå i stilhed, gå langsomt og vær nysgerrig og forundrende overfor, hvad der dukker op. Stop op og duft til blomsten, lyt til fuglene, se mønstrene i bladet og mærk vinden i håret.

Hvis du bor i en by, hvor der ikke er en skov i nærheden, så fokuser blot på det grønne, der er tilstede: et træ, et blad, et græsstrå eller fx en mælkebøtte, der kommer op mellem sprækkerne i fortovet.

Mærk gran

Denne type gåture kan have stor effekt.

Der er fx lavet et forsøg, hvor en række testpersoner fik stillet til opgave at gå en tur 15 minutter om ugen i 8 uger. Den ene gruppe fik desuden den opgave, at de skulle gå en ny rute hver gang, og på ruten skulle de være opmærksomme på naturen omkring dem. De skulle prøve at opleve turen med forundring og nysgerrighed.

Det viste sig, at det var gruppen, der gik forundringsturene, der oplevede mest glæde, flest positive følelser og mindst hverdagsstress.

Det er da bemærkelsesværdigt, ikke?! Og det er jo det, mindfulness i naturen netop handler om.

Natur session

Hvorfor har du valgt at blive/starte som naturcoach?

For godt 10 år siden, da jeg boede i København, oplevede jeg at gå ned med stress. Fra da af begyndte en langsom erkendelse af, hvad naturen egentlig betyder for mig, og hvordan det påvirker mig, hvis jeg kommer for langt væk fra den. Jeg havde dengang distanceret mig for meget fra naturen og fra mig selv, og jeg ser nu, at det var en af hovedårsagerne til min stresssygemelding.  

I det hele taget mener jeg, at folk i den vestlige verden generelt er blevet for fremmedgjorte overfor naturen. Vi mennesker ER natur, men gennem de sidste ca. 150 år i takt med industrialiseringen og den teknologiske tidsalder har vi trukket os indenfor, hvor vi opholder os størstedelen af tiden og gerne siddende foran en skærm.

Det er unaturligt for os, og det har en lang række af både fysiske og psykiske konsekvenser for os. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det også spiller en stor rolle i forhold til den stress, angst og depression, der i vores tid, spreder sig som en steppebrand i den vestlige verden.

Jeg vil derfor rigtig gerne hjælpe folk med at genetablere kontakten med naturen og med sig selv. Fordi jeg er overbevist om, at denne kontakt vil kunne fremme sundheden både fysisk og mentalt hos mange. Desuden tror jeg på, at hvis vi mennesker lærer at forbinde os med naturen igen, så vil vi også i højere grad passe på den. Så det er derfor jeg har valgt, at mine sessioner ikke kun skal foregå indenfor, men i høj grad også ude i naturen, fordi det kan både jeg, mine klienter og naturen have stor gavn af.

Lær mere om Jannie her

Jannie Olesen

Hjemmeside

Instagram

Facebook

Naturretreat Thy


Du kan få mere inspiration til afkobling og energi HER

Pernille Møller Larsen

Jeg er nysgerrig, struktureret og elsker at skabe visuel harmoni. Mine kompetencer spænder bredt, men jeg brænder for at skabe sammenspil mellem indhold og den visuelle repræsentation. Jeg er selvstændig med virksomheden Oprydningsnørden, hvor jeg hjælper danskere med at rydde op, sortere og organisere i deres hjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top