Digitale Damer

Et fællesskab af digitale damer med passion for marketing & bæredygtig arbejdskultur. Vi snakker om udfordringer, sejre & inspirerer.

InDesign, Photoshop & Illustrator – Hvad skal jeg grundlæggende vide?

Det er ikke sikkert, du sidder med grafiske opgaver til hverdag, eller måske er du ikke sikker på, hvilke af de tre programmer, du skal kaste dig ud i først?

Adobe’s grafiske programmer InDesign, Photoshop og Illustrator bruges til digitalt visuelt arbejde og kan både levere digitale produkter, men også filer til tryk af offline markedsføring. Den grundlæggende viden skal give dig et indblik i, hvorfor grafikeren eller dig selv vælger det ene program fremfor det andet til forskellige opgaver.

Adobe pakken består af et bred spektrum af programmer, men InDesign, Photoshop og Illustrator er dem, de fleste har hørt om før. Der er stor frihed i programmerne, og den generelle opbygning er den samme i programmerne, så det er ikke tre forskellige verdener, men de er gode til hver deres ting.

INDESIGN

InDesign er lavet til layout-design. Du kan både benytte vektor og pixels indhold i InDesign. Det er nemt at opsætte f.eks. magasiner og bøger, og der er funktioner til at hjælpe med indholdsfortegnelse, forskellige fonte, skriftstørrelser, sidetal osv. Det kan bruges til design af visitkort, annoncer, brochurer, plakater og meget mere. Det er også muligt at lave interaktive pdf’er, dvs. at du kan lave links, indsætte videoer og knapper med funktioner, som f.eks. fungerer godt ved et online magasin.

Jeg har brugt det til mange af mine projekter under uddannelsen. Herunder er et eksempel fra min bachelor, hvor jeg bl.a. har lavet en indholdsfortegnelse og en billedcollage.

Grafisk opgave: Screenshot fra indholdsfortegnelse i InDesign

Man kan lave streger som guidelines, så alt er symmetrisk og inden for rammerne.

Adobe InDesign med guidelines

Begrænsning på størrelse af dokument i InDesign

Hvis du skal lave nogle meget store grafiske opgaver, der skal printes, så vil du opleve, at InDesign har en begrænsning på omkring de 5 meter, men så informerer du trykkeriet om, at produktet skal printet i dobbelt størrelse (eller endnu større).

PHOTOSHOP

Programmet skiller sig ud på den måde, at man arbejder i pixels. Pixels er mange små prikker, som udgør et billede – jo flere pixels jo større opløsning/skarphed har billedet. Man kan se, hvor mange PPI (Pixels per inch) billedet har for at afgøre, hvor god kvalitet det er i.

Photoshop har fokus på billedredigering, hvilket der også er rigtig mange tips og tricks til at finde i programmet og på nettet. Du kan redigere til ukendelighed, men øvelse gør mester.

Du kan f.eks. bruge Photoshop til at fritlægge et element eller en person på et billede. Der findes forskellige værktøjer til dette, f.eks. Magic Wand Tool som hurtigt vælger det stykket, som skal klippes af, men det fungerer bedst, hvis baggrunden er ensartet. Man kan f.eks. også bruge Pen Tool til at fritlægge med.

Adobe: Photoshop af billede

Jeg bruger oftest Photoshop til at redigere mine billeder og i Adjustments er der en del værktøjer at vælge imellem. Jeg bruger oftest Brightness/Contrast, Hue/Saturation, Vibrance og Curves. Det kommer meget an på billedet, hvor meget eller hvor lidt der er behov for. Hvis billeder bliver tager indenfor kan det være en fordel at gøre det mere blåligt/køligt, da meget lys indenfor er gult/varmt.

Løsning af grafiske opgaver i Photoshop

ILLUSTRATOR

I dette program arbejder man i vektorgrafik. Vektorgrafik er figurer, som er opbygget af streger og kurver. Når det er vektorbaseret, kan det skaleres uden at miste opløsning/skarphed. Dvs. at selv et lille logo kan printes i et meget større format, uden at man skal bekymre sig om slutresultatet.

Det anbefales derfor, at man laver ikoner, typografi, tegninger, logoer osv. i Illustrator.

Grafiske opgaver: Gamer logo i Illustrator

Herunder er et screenshot fra arbejdsprocessen af et logo jeg har lavet. I Illustrator har man f.eks. mulighed for at specialdesigne typografiens detaljer.

Tæt på bogstaverne i Illustrator

Hvis man har et bestemt design eller en skitse, som man gerne vil tegne efter, så kan man lægge et billede ind i programmet og tegne ovenpå det, så man har en grundform at arbejde ud fra.

Programmerne komplimenterer hinanden, og hvis du kan lidt af hvert, så har du en stor værktøjskasse at arbejde ud fra. Når du arbejder i programmerne, så kan opgaver løses på forskellige måder, og der er sjældent én rigtig løsning på et problem. Dog kan der være nemmere eller hurtigere måder at gøre det. Programmerne bliver opdateret og vil ændres, hvilket betyder, at der hele tiden kommer nye funktioner og hjælpemidler, derfor er det vigtigt at blive ved med at lære indenfor disse programmer. Øvelse gør mester. Det er livslang læring, og man lærer kun ved at afprøve.

Min anbefaling til dig, som først skal til at lære programmerne at kende, er, at installere dem på engelsk, det er meget nemmere når du skal bruge hjælp fra Google og YouTube.

Jeg håber, du blev klogere. Lad kreativiteten blomstre i dine grafiske opgaver!

Er du klar på at prøve programmerne? Her kan du lære at indsætte et billede i typografi i Photoshop: https://digitaledamer.dk/photoshop-saet-et-billede-ind-bagved-tekst/

Pernille Møller Larsen

Jeg er nysgerrig, struktureret og elsker at skabe visuel harmoni. Mine kompetencer spænder bredt, men jeg brænder for at skabe sammenspil mellem indhold og den visuelle repræsentation. Jeg er selvstændig med virksomheden Oprydningsnørden, hvor jeg hjælper danskere med at rydde op, sortere og organisere i deres hjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top